Blog Fotoreis Andalusië 2022

 

Dag 1

Dag 1 van de fotoreis naar Spanje was het begin van een week vol verrassingen. 

Het weer was de dagen ervoor flink van slag geweest en de provincie Andalusië kleurde sahara oranje. Onze lunchstop onderweg naar onze accommodatie had dan ook een minder spectaculair uitzicht dan normaal het geval is. Bij helder weer kijk je uit over de kust met op de achtergrond de zee. Nu lag er een oranje waas over de stad. Echter het eten bij de Casa de comida maakte alles meer dan goed. We genoten van een heerlijk  menu del dia, een 3 gangen diner van de dag.

Daarna vertrokken we uiteindelijk via de kustroute naar onze Casa voor de komende dagen  in Monachil. Jammer dat er weinig van de kust te zien was door het weer maar dit was ook een unicum om mee te mogen maken.

Aangekomen in Monachil kregen de deelnemers een rondleiding in hun onderkomen en werden de kamers naar tevredenheid verdeeld.  Daarna was het tijd voor de 1e opdracht. Gelukkig was het een binnenopdracht want het begon al snel te regenen, modder…

De deelnemers gingen aan de gang met de opdracht food fotografie. Er werd op een mooie manier gebruik gemaakt van het bestaande licht wat mooi door de grote ramen naar binnen viel. Door het gebruik van een mini reflectie scherm werd er een nog mooier resultaat gecreëerd.

Om gelijk in het Spaanse ritme te komen en omdat we nog aardig vol zaten van de heerlijke lunch schoven we wat later aan voor het diner.

Dag 2

Na een heerlijke nachtrust in een rustige omgeving en genoten te hebben van een vers Spaans ontbijt met uitzicht is het tijd om te vetrekken naar het klooster La Cartuja. Dit indrukwekkende klooster ligt net buiten de stad Granada en kijkt uit over de stad. Op deze fotogenieke locatie lopen we zeker 1 1/2 uur rond om de mooiste plekjes te vinden om vast te leggen. De deelnemers krijgen de opdracht een mooi sfeerbeeld te maken en een “doorkijkje”, die er zat zijn.

Vol nieuwe indrukken vertrekken we naar het centrum van de stad Granada! We lopen als eerste naar de grote kathedraal van de stad waar we met onze neus in de boter vallen, er is een speciale bruiloft van een lid van de gardia civiel met veel pracht en praal. Een extra kers op de taart voor de deelnemers! Vanaf Plaza Nueva nemen we een busje om ons naar het hoger gelegen Mirador de San Nicolas te brengen waar we onder het genot van live muziek genoten van het adembenemende uitzicht over de stad en het hoog gelegen Alhambra. De afdaling is ook pittig maar brengt ons ook langs erg fotogenieke punten waar de deelnemers de opdracht voor 6 sfeer beelden van Granada, waaronder een portret, eten en sfeerbeeldmooi kunnen maken.

Moe van alle nieuwe indrukken maar voldaan strijken we nog even neer bij het restaurant van Mariscal om ons zelf te verwennen met het lekkerste broodje Jamon.

Na een kleine pauze vertrekken we naar het restaurant in de straat om ons te laten verrassen met het Calçotadas menu. Op het menu staat een bosui op de grill klaar gemaakt met een lekkere saus en vlees van de grill. Het is een geweldige afsluiter van deze mooie dag!

Dag 3

We beginnen de dag met een fotobespreking van dag 2 en vertrekken op ons gemak via bergwegen naar het dorpje Pampaneira. Pampanera is een typisch berg dorpje waar authentieke kleedjes en keramiek wordt gemaakt. Omdat het zondag is zijn er meer mensen die naar het dorp vertrokken zijn, veel Spanjaarden over het algemeen. We lopen door de kleine steegjes van het dorp wederom op zoek naar de mooiste plekken voor de foto’s. De opdracht van vandaag is landschapsfotografie en werken met scherptediepte. Onze volgende stop is het hippie dorp Orgiva wat we na veel kronkel wegen bereiken. Het dorp lijkt in winterslaap te zijn want er is bijna niemand te bekennen op de straten. We besluiten bij de locale bakker een lekker broodje te eten en via de de binnendoor wegen terug te gaan naar onze accommodatie. Via erg smalle steegjes en zandpaden maken we een stop bij het meer van Le crin met al haar sinaasappelgaarden die er triest bijliggen.  

“Thuis” staat ons een heerlijke maaltijd te wachten waar we moe maar voldaan van genieten.

Dag 4 

Vandaag gaan we wat vroeger op pad want we bezoeken het zeer indrukwekkende fotogenieke Alhambra!! Het weer is perfect voor ons bezoek, niet te warm en droog.  Vanaf de parkeerplaats is het 15 minuten lopen maar de looproute opzich is al zeer de moeite waard.

De opdracht van vandaag is een sfeerbeeld van het Alhambra, een doorkijkje, kleur en een detailfoto.

Er is hier zoveel te zien dat je soms niet weet wat als eerste te fotograferen! En geduld hebben is hier ook erg belangrijk want het liefst wil je natuurlijk een beeld met zo weinig mogelijk mensen erop. Of misschien ook een leuke manier om de genietende en fotograferende mensen vast te leggen. We lopen 2 uur rond en genieten van elk hoekje van het mooie Alhambra. Daarna vervolgen we onze weg naar de tuinen van het Alhambra Generalife. Door het sahara zand van de afgelopen dagen ziet het er iets anders uit maar nog steeds is het een zeer indrukwekkende plek met veel mooie bloemen en super onderhouden tuinen. Vanaf dit punt heb je ook een geweldig uitzicht, al met al veel fotogenieke plekken.

Na het intensieve bezoek is het tijd voor een lunch break, de deelnemers zijn het unaniem eens dat dat wel een broodje jamon waard is en we vertrekken naar een andere locatie van Mariscal.

Savonds bekijken we nog de gemaakte foto’s om ons te verwonderen over elkaars beelden.  Er zijn zoveel mooie plekjes te zien dat iedereen weer wat anders gezien heeft.

Dag 5 

Vandaag gaan we op pad om verschillende Spaanse “handwerkers”  te fotograferen. De opdracht is maak op elke locatie een sfeerbeeld en een close up beeld.

Om 10u werden we bij Rafael verwacht om naar de wijngaard te gaan. Daar aangekomen volgen we Rafael die ons over smalle zandpaden leidde naar een geweldige locatie. Bodega Pilongo in Monachil. Vol trots laat hij ons zijn Bodega zien waar zomers feesten en bijeenkomsten plaatsvinden. Tevens beschikt het terrein over 3 schattige mooi gelegen appartementen met een fantastisch uitzicht, een echte aanrader als je wilt genieten van de authentieke Spaanse sfeer.

Er wordt druk gefotografeerd in alle hoeken van de mooie bodega en genoten van het uitzicht over de wijngaarde. Als aandenken krijgen we een fles rode wijn mee. 

Onze volgende stop is bij Keramiek Monachil Blas. We hebben een afspraak met Fernando die hard bezig is om keramiek te beschilderen. Het is handwerk en vakwerk!, het tempo waarop hij te werk gaat is onvoorstelbaar. Wij kijken rond in de keramiek fabriek en er worden weer originele handwerk foto’s gemaakt. 

Natuurlijk moet er ook nog voor de innerlijke mens gezorgd worden en besluiten we bij de bakker waar elke ochtend vers brood gehaald wordt te gaan lunchen.

Daarna is het eindelijk tijd om de hamdrogerij te gaan bekijken! Hier wordt de ham gedroogd die wij elke dag op ons brood eten.

Bij aankomst in de fabriek van Mariscal krijgen we een leuke outfit aangemeten on de fabriek hygiënisch te betreden. Erg interessant om te zien wat er allemaal vooraf gaat aan het heerlijke stuk ham wat op ons broodje ligt. Wij zien de vele hammen hangen en zien de werknemers aan de slag om de hammen handmatig in te vetten. 

Die avond hebben we onze laatste fotobespreking en kijken we naar elkaars diverse en vele geslaagde  foto’s.

Dag 6 

De laatste dag van deze 6 daagse fotoreis is aangebroken. In overleg beslissen we om nog naar het ski gebied van de siërra Nevada te rijden wat ongeveer op een uurtje rijden ligt. We rijden heen via de dorpsweg en komen in een schitterend natuur gebied. Jammer genoeg is het vrij mistig en is het uitzicht vanaf de bergen beperkt. In het ski dorp aangekomen  sneeuwt het en daarom zoeken we snel een plekje binnen om op te warmen en koffie te drinken. Het zicht buiten is zeer beperkt en de bergen zijn door de mist niet te zien. Als we na een half uurtje naar buiten lopen is daar toch plotseling de zon en zien we de bergtoppen en de sneeuw. Snel worden er nog de nodige mooie foto’s gemaakt voordat we de reis naar beneden weer beginnen.

Nog een snelle lunch stop bij Mariscal voor het laatste broodje jamon in Spanje… er wordt nog even speciaal verpakte ham ingeslagen om mee naar Nederland te nemen om thuis nog even na te genieten.

De deelnemers vertrekken naar de luchthaven, vol nieuwe indrukken en volle geheugenkaartjes.

Het was een zeer geslaagde reis! 

Adios!