Vlaardingers achter glas

Wat een rare tijd voor ons allemaal!
Corona heeft duidelijk impact op het dagelijks leven van iedereen, bij de één meer dan bij de ander.
Jong en oud het Corona virus is onder ons allemaal.

Wil jij jouw verhaal delen en op de foto?
Neem dan contact met mij op via info@tamaraheck of via whatsapp 06-26980514.
Vertel kort wat over jezelf en vermeldt even je telefoonnummer!

Petra & Han

Petra en Han zitten in sociale isolatie vanwege het feit dat Petra longpatiënte is.
Han werkt fulltime van uit huis (wat gelukkig mogelijk is) en Petra vult haar tijd met schilderenen andere creatieve bezigheden.
Han heeft een wat rustigere persoonlijkheid maar Petra snakt weer naar actie en vrijheid! Maar ze houden vol!

 

Mae-An

Mae-An vermaakt zich prima thuis. 
Op schooldagen maakt ze digitaal huiswerk en ook haar danslessen gaan gewoon digitaal door via zoom.
Verder kan ze met het mooie weer heerlijk buiten wandelen en skaten en gelukkig is er ook nog de tuin.

 

Kevin & Maaike

De werksituaties van Kevin & Maaike zijn erg veranderd.
Kevin is in het dagelijks leven regisseur / video-editor, maar er wordt eigenlijk niet meer gefilmd tegenwoordig, dus langzaamaan houdt het werk een beetje op. De zaak heeft er echter wel voor gezorgd dat hij thuis uit de voeten kan.
Maaike wisselt met haar directe collega de dagen op kantoor af. Zo is zij nu al een hele week thuis. Ze werkt bij Hoogerwerf for Office en zij hebben er alles aan gedaan om te zorgen dat ze hier aan de slag kan. Voor Hoogerwerf is het ‘for Office’ gedeelte veranderd in ‘for Home’, want ze leveren nu veelal bij de mensen thuis.
Op de eettafel staan twee laptops met twee extra beeldschermen en opeens hebben ze een ouderwetse telefoon met kabel er aan vast. Kabels genoeg want van cleandesk-policy is inmiddels geen sprake meer. Wat wel lastig is, is het verschil tussen kantoor en woning. Doordat je de hele dag in je eigen ruimte aan het werk bent, lijkt alles steeds meer kantoor te worden en kom je moeilijker los van je werk. Hoe neem je je werk niet mee naar huis, als je thuis werkt?

De voor en achtertuin zijn inmiddels spik en span. Er is echt geen onkruid meer te bekennen. Met dit heerlijke weer vinden ze het geen straf om buiten te werken. Als het had geregend, dan hadden ze misschien binnen wat meer klusjes gedaan, maar inmiddels is ook binnen alles op en uitgeruimd.
In de avonduren hebben ze Netflix, maar zal over het algemeen de PlayStation van Kevin aan staan. Ze zullen echter niet ontkennen dat ze zichzelf vaak genoeg wel stierlijk vervelen.
Het is moeilijk om thuis te blijven. Buiten het sociaal aspect van je familie bijna niet meer zien, is ook het sporten weggevallen en daarmee dus nog een stukje sociaal.
Daar waar Maaike normaal gesproken drie keer in de week naar de korfbal zou gaan en nog eens twee keer in de week naar de fitness is er nu enkel nog thuissport; met een yogamat oefeningen doen die snel genoeg beginnen tegen te staan.
Buiten dit zijn ze wel dankbaar dat ze een tuintje hebben om te luchten en toch zo hun steentje bij te dragen aan social distancing.
Verder is het ook erg moeilijk om buitens huis te zijn. Alleen al boodschappen doen is zo bizar tegenwoordig. Je merkt dat een deel van de mensen heel angstig is en een ander deel tegen het lakse aan. Het voelt alsof de maatschappij nieuwe normen en waarden aan het ontwikkelen is en soms gaat dat niet zo gemakkelijk.

 

Astrid

Normaal gesproken reist Astrid door heel Nederland en België om woningen te onderzoeken op straling. Zij is woonbioloog en komt dus bij de mensen thuis, dat ligt nu dus stil.
Daardoor heeft ze nu wel meer tijd doen wat ze het liefst doet, portretten van dieren schilderen en tekenen. Dan kan ze alle toestanden in de wereld even vergeten en dat voelt heel zen. 
Vanaf april zouden de dieren portretten tijdelijk bij Sportschool Tino Hoogendijk hangen, maar zij zijn nu ook gesloten.
Om de tijd nu door te komen is Astrid aan het opruimen geweest, heeft foto’s uitgezocht, doet ze soms boodschappen, kookt en brengt het bij familie langs. 
Verder doet ze alles in een lager tempo, haasten hoeft nu niet, de agenda is leeg! Normaal zou het haar beangstigen, maar nu niet.
Echt moeilijk vindt ze het niet om thuis te blijven. De hond uitlaten ‘s morgens vroeg en ‘s avonds en verder…. “count your blessings”
“We zijn gezond, we hebben te eten en te drinken, er zijn mensen die heel hard werken om het virus onder controle te krijgen en er zijn mensen die nu in het ziekenhuis liggen en zouden willen dat ze thuis waren”
“Er is een hoop slecht nieuws, maar gelukkig ook goed nieuws. De initiatieven die ontstaan en mensen die elkaar helpen, dat is mooi om te zien. En het is best wennen zo met z’n allen thuis, maar als je elkaar een beetje ruimte geeft en ontziet, we hebben er allemaal maar mee te dealen!”

 

Marjolein

Marjolein ging van veel werk naar geen werk. Ze geeft een zachte vorm van Haltha yoga lessen en vingerreflex behandelingen. Bij de yoga kunnen de mensen ook op een stoel zitten en dat maakt het voor iedereen toegankelijk.
Ontspanning ervaren en een goede adembeheersing aanbieden vindt Marjolein erg belangrijk. “Even niet moeten maar gewoon “zijn””. Hoe belangrijk in deze tijd die bij velen door angst wordt beheerst. Marjolein heeft geen moeite met het thuis zitten en houdt zich nu bezig met opruimen en lezen. “Een beetje saai wordt het wel als je verder nergens naartoe kunt”

 

John, Cindy, Sam & Max

Voor Cindy is de werksituatie veranderd, ze werkt nu thuis en dat gaat goed. John werkt gewoon door, de fabrieken van Shell zijn lastig te verplaatsen.
De dagen nu doorkomen is niet anders dan hoe de familie het voor Corona ook deed, school en werk. Er is nu wel duidelijk meer tijd voor klussen in huis. de tuin is bijna zomer-klaar. Ze moeten nog wat dingen schilderen maar dat komt wel in de Mei-vakantie. Binnen blijven lukt ook goed. Een uitje is 1x in de week boodschappen doen en de jongens zitten veel achter hun computer. Ze vervelen zich nog niet. De sociale contacten missen ze wel bijvoorbeeld ergens een wijntje drinken, iemand een knuffel geven of ff vasthouden. Ze weten dat het allemaal wel weer komt maar voor nu is het best jammer.

 

Marvin

Marvin zijn werkzaamheden zijn in deze corona tijd niet echt veranderd. Hij is creatief ondernemer en runt Studio Marvin een webshop vol unieke illustraties, kaartjes, posters en nog veel meer.
Hij werkt vanuit zijn tuinhuis waar hij zijn eigen werkplek heeft. Op deze manier kan hij in een veilige omgeving werken en is er weinig veranderd.
Nu heeft Marvin extra tijd om zijn creative plannen verder uit te werken, nieuwe producten maken en de hele dag tekenen wat hij super leuk vindt om te doen.
Nu bijvoorbeeld is hij bezig om een nieuwe kinder poster collectie te ontwerpen.
Omdat hij zijn werkplek aan huis heeft is het niet heel erg lastig om thuis te blijven. Natuurlijk mist hij wel de contacten met familie en vrienden. “Gelukkig kan ik wel met ze videobellen en bellen dus dat is super fijn”
Het mooie van deze tijd vindt Marvin dat ondernemers elkaar steunen en zijn klanten ook. “Zelf probeer ik ook te kopen bij kleinere webshops en juist bij de kleine winkels, je helpt elkaar hiermee.
Dit mogen we zeker in deze tijd niet vergeten.”

 

Frank, Claudia & Pepijn

Voor Frank & Claudia is er weinig veranderd, voor Pepijn staat de wereld op z’n kop. Van dagelijks naar school, therapieën volgen, begeleiding krijgen in mediërend leren, zwemles en zijn zanglessen naar thuiswerken en online therapieën. Voor een jongen die bloeit van sociaal contact een enorme opgave. Dagelijks leggen Frank & Claudia aan hem uit waarom dingen niet kunnen. Iets simpels als voorin in de bus stappen om de buschauffeur te begroeten of mee naar een winkel mag niet meer.

Claudia is op dit moment zoekende naar een nieuwe uitdaging. Dit komt eigenlijk nu even goed uit. Dit betekent dat er niet veel georganiseerd moet worden nu Pepijn full-time thuis is. Frank werkt op het Geuzencollege, de leerlingen zijn niet aanwezig, maar hij gaat om de dag wel naar school om dingen te regelen. Vooral de examens houden hem nu even flink bezig. Als hij thuis werkt, zit hij in de blokhut. Niet te dicht op Pepijn, want die vindt het niet storen ingewikkeld.

Pepijn werkt in de ochtend aan school of op Squla, Claudia helpt hem hierbij. Daarnaast waren ze al eerder aan een verbouwing begonnen, die hebben ze dan nu maar een beetje uitgebreid. “Voordeel is ook dat na 3 jaar nu alle verhuisdozen zijn uitgepakt”.
Pepijn gaat regelmatig met één van zijn ouders in de wijk draaiorgel draaien, dit heeft hij zelf bedacht. Hij wilde mensen die alleen zijn een glimlach brengen en daar wordt hij weer enorm vrolijk van.
“Het is vooral moeilijk om Pepijn uit te leggen dat wij nergens naartoe kunnen. Als hij hoort dat een van ons naar de supermarkt gaat, levert dit een terugkerend gesprek op over dat het niet kan vanwege Corona. Pepijn’s reactie is ondertussen steevast: “Corona is stom”. Gelukkig is Pepijn creatief en vindingrijk hij heeft inmiddels ook het medicijn tegen Corona bedacht: hij gaat Corona met zijn bezem wegjagen”.

Dankzij de coronacrisis ontstaan er ook mooie dingen. De ochtend dat Pepijn wakker werd en bedacht had dat hij voor andere mensen ging orgeldraaier. Sindsdien gaat hij meerdere keren per week op pad om op verzoek een liedje of 2 te draaien. Voor hem vooral leuk dat hij zo’n positieve aandacht krijgt. Pepijn heeft nu een paar keer in de krant gestaan en ook iedere zondag heeft hij een item in “de Rotterdamse ambassade” van Dave van der Wal. Pepijn is hier iedere keer enorm trots op.

 

Britt

Voor Britt is er wel een en ander veranderd in haar werksituatie. Als freelancer werkte ze al voornamelijk vanuit huis, maar de twee dagen per week die ze normaal in Rotterdam werkt bij haar vaste opdrachtgever zijn ook veranderd in thuiswerken. Daarnaast zijn er veel opdrachten vervallen en gaan de interviews voor de krant niet door. Daar staat tegenover dat ze nu wel eindelijk tijd heeft voor eigen projecten die al jaren bleven liggen. “Het doel is om na deze periode extra hard te gaan knallen!”, stelt ze. Ondanks dat er minder inkomsten zijn, is dit voor Britt eigenlijk wel een hele fijne periode. Ook omdat er nu veel minder prikkels binnenkomen. Ze zegt heerlijk in haar vel te zitten de laatste weken en met haar twee aanwezige katten en konijn voelt ze zich geen moment alleen. “Ik moet zeggen dat ik ook niet iemand ben die er per se altijd op uit moet trekken, ik vermaak me uitstekend thuis. Ik heb zoveel interesses en anders zijn er altijd nog die honderden boeken die ik nog wil lezen.” Het is misschien taboe om dit te zeggen, maar deze situatie voelt voor Britt zelfs een beetje als een droom die uitkomt. “Ik heb oprecht mijn hele leven gefantaseerd over opgesloten zitten in een toren met verwarming, eten en stapels boeken. Voor mij persoonlijk komt de huidige situatie toch aardig in de buurt.”

Martine & Jopie

De werksituatie van Martine is aardig veranderd, van het ontwerpen met suikerspin in haar studio (Martijntje Cornelia), rondleidingen geven in musea en diverse projecten naar fulltime huismoeder. Het is nooit haar ambitie geweest volledig huismoeder te zijn. Ze geniet zeker van kleine Jopie en al haar ontwikkelingen, maar heel eerlijk gezegd denkt ze dat ze een veel leukere moeder is als ze ook haar eigen dingen in het leven kan blijven doen. Nu doet Martine dat tijdens de middagslaapjes en s’avonds, maar dat is ook erg vermoeiend.

Om de dagen nu door te komen kan ze Jopie entertainen :). Dat vindt Martine prima voor nu, niet voor altijd. Ze is zeer dankbaar voor de tuin die ze hebben. Lekker naar buiten, Duplo, boekjes voorlezen, tekenen, rotzooi maken, schoonmaken, tussendoor haar website bijwerken, thuiswerk om geld te verdienen. De tijd kom ze zo wel door.

*Vindt je het moeilijk om thuis te blijven? *
Ja en nee. Het zit hem meer in de kleine dingen. Even een boodschapje doen, koffie drinken, naar haar ouders gaan, vriendinnen. De vanzelfsprekendheid is weg. Martine begrijpt heel goed dat er mensen zijn die van het ‘niks’ doen nu genieten en tot rust komen. Zij heeft het juist andersom en (vooral in het begin) nog nooit zoveel stress/onrust ervaren.

Er zijn ook positieve momenten. “Misschien dat Jopie voor het eerst blauw zei vanmorgen, dat zijn de mooie dingen. Het voelt eerder als een leerzame periode. Het zet je aan het denken over de wereld en de toekomst waar Jopie in opgroeit. Er is ook meer besef hoe fijn het is dichtbij dierbare te kunnen zijn. Juist nu het niet kan.  Ik vind het een klote, leerzame tijd en voor de natuur een mooie tijd”

 

Carlijn, Erica, Aard-Jan, Yvo

De Corona maatregelen hebben veel veranderd in dit huishouden. Erica is logopediste en is in korte tijd overgeschakeld op tele-logopedie, behandelingen via beeldbellen.
Veel materiaal moest ze in korte tijd digitaliseren en ze werkt afwisselend thuis en in haar praktijk Welbespraakt.
Aard Jan Is kwaliteitsmanager en doet nu alle afspraken vanaf de zolderkamer met Teams. Hij hoeft hierdoor niet meer te reizen naar Amsterdam en dat scheelt hem veel tijd.
Ivo zou eindexamen VWO doen maar het centraal examen werd afgelast. De laatste schoolonderzoeken deed hij via de computer en hij slaagde zonder problemen.
Dat was natuurlijk het hoogtepunt tijdens de Corona periode.
Carlijn zit in VWO 4 en kreeg veel huiswerk toegestuurd en zij volgt regelmatig lessen op afstand. Het gezin brengt hun vrije tijd bewuster door met elkaar, bijv. puzzelen
en genietend in de tuin van de zon. En er is al veel geschilderd en opgeruimd in huis. Ivo en Carlijn doen boodschappen voor ouderen die nu
niet meer naar de supermarkt kunnen komen en die service van de Jumbo wordt erg door de mensen gewaardeerd.